Prečo je spánok dôležitý? | EMOZZIONE

Prečo je spánok dôležitý?
Jednou zo základných ľudských potrieb je spánok. Platí, že ako sa vyspíte, od toho zavisí, ako prežijete deň. Prečo je spánok doležitý, ako si vybudovať návyk  pravidelne zaspávať a vstávať?  A ako si vybrať správne vankúše, paplóny a obliečky, aby ste si počas spánku naozaj oddýchli?
 
Čo je to spánok?
Keď spíme, mozog sa pripravuje na ďalší deň. V snoch sa prehrávajú situácie, ktoré sme prežili, tvoria sa nové neurálne cesty, t.j. spomienky sa ukladajú z krátkodobej pamäte do dlhodobej. Telesná teplota je nižšia, krvný tlak klesá a dýchanie sa spomaľuje. Svaly relaxujú, zvyšuje sa do nich prísun krvi, telo zabezpečuje potrebné "opravy" a rast tkaniva. Obnovuje sa aj hormonálna a energetická rovnováha.
 
Čo vás čaká pri nedostatku spánku?
Ak v noci spíte menej, ako potrebujete, vytvárame tzv. spánkový dlh. A sa nevyspíte niekoľko nocí po sebe, spánkový dlh sa kumuluje. Čo to znamená? Ak potrebujete spať napríklad 7 hodín, no spíte 5 nocí po sebe len 5 hodín , budete sa počas 6. dňa cítiť približne rovnako, ako by ste nespali celú noc a snažili sa napriek tomu fungovať normálnym spôsobom. 
 
Čo to môže spôsobiť nedostatok spánku?
  • Zmena kognitívnych schopností, predovšetkým ťažkosti s rozhodovaním, riešením problémov, regulovaním emócií. Ste je menej sústredený, často reagujete neprimerane na vonkajšie a vnútorné podnety.
  • Chronický nedostatok spánku zvyšuje riziko chorôb srdca, obličiek a vysokého krvného tlaku.
  • Zvyšuje sa možnosť obezity a cukrovky.
  • Vypracovať úlohu v práci vám trvá dlhšie, máte pomalšie reakcie, robíte viac chýb.
  • Vystavujete sa riziku mikrospánku počas riadenia vozidla.
 
Aké výhody má primeraný spánok?
Dostatočný nočný spánok vám pomôže zvýšiť schopnosť učiť sa, byť kreatívny, riešiť problémy efektívne, nepodliehať stresu. Pre deti je spánok kľúčový, napomáha k normálnemu rastu.
 
Koľko potrebujeme spánku?
Samozrejme, je to individuálne. Avšak ak sa budete riadiť nasledovnými hodnotami vypracovanými na základe dlhodobých výskumov, určite nič nepokazíte.
 

Vek

Odporúčaná celková dĺžka spánku za 24 hod.

 Deti 4-12 mesiacov

 12 – 16 hodín

 Deti 1 – 2 roky

 11 – 14 hodín

 Deti 3-5 rokov

 10 – 13 hodín

 Deti 6-12 rokov

 9-12 hodín

 Tínedžeri 13 – 18 rokov

 8-10 hodín

 Dospelí 18+ rokov

 7-8 hodín

 
Tri jednoduché tipy ako si zabezpečiť dostatok spánku.
  • Odpojte sa. Skúste aspoň hodinu pre spaním ignorovať váš smartfón, table, notebook a televízor. Modré svetlo z nich preukázateľné zhoršuje kvalitu spánku. Radšej si pred spaním zrekapitulujte deň, meditujte, prečítajte knihu, alebo vypočujte príjemnú hudbu.
  • Urobte zo spálne miesto, kam sa tešíte. Využívajte ju len na príjemné aktivity, aby ste si spálňu spájali v príjemnými emóciami a zážitkami.
  • Určite si čas, kedy pôjdete spať a kedy vstanete. Nastavte si čas, kedy budete zaspávať a vstávať podľa toho, koľko zvyknete spávať v súčasnosti.
  • Do spálne si zabezpečte komfortné vankúše a paplóny. Posteľné obliečky a prestieradlá by mali byť vo farbách, ktoré sú vám príjemné.