Ako si vybrať posteľné obliečky?

Pokiaľ ide o dizajn obliečok, vybrať si vie každý podľa svojho osobného vkusu. Čo iné si treba všímať na obliečkach a nepopáliť sa? Čítajte ďalej, staňte sa profík pri výbere posteľných obliečok.
 
1) MATERIÁL OBLIEČOK.
Bavlna:
Vačšina obliečok je vyrobených z bavlnených tkanín. Výhodou bavlnených obliečok je schopnosť odvádzať vlhkosť, čo má vplyv na hygienu spania, ako aj tepelnú pohodu.
 
Lyocell:
Celulózové vlákno sa vyznačuje vysokou absorpciou vlhkosti (absorbuje o 50% vlhkosti viac ako bavlna), hodvábnou hebkosťou (vhodné pre ľudí s citlivou pokožkou) a je prirodzene antibakteriálne.
 
Polyester:
Umelé polyesterové vlákna sú lacnejšie ako bavlnené. Neodvádzajú vlhkosť od tela, v teplejšom období sú teda pocitovo chladivejšie. Všeobecne však možno povedať, že čím vyšší obsah bavlny, tým je obliečka vhodnejšia na každodenné používanie.
 
 
2) OŠETROVANIE OBLIEČOK
Všimnite si doporučené ošetrovanie posteľných obliečok. Indikátorom kvality je určite ikonka prania. Aj je uvedené pranie 30°C a menej, takýmto obliečkam sa radšej vyhnite.
 
 
3) ROZMER OBLIEČOK.
 
 
4) NÁZOV OBLIEČOK.
Obliečky sú typovo podľa materiálu zoradené do skupín. Aby ste sa vyznali v názvosloví obliečok, tu je zjednodušený prehľad.
 
Obliečky Bavlna / Bavlnené obliečky:
Takto sú označované obliečky vyrobené zo 100% bavlny v plátnovej textilnej väzbe. Pri obliečkach tohto typu si všímajte hlavne plošnú hmotnosť bavlneného materiálu.
V našom eshope nájdete v kategórii Bavlna obliečky s plošnou hmotnosťou až 147g/m2. Tkanina s plošnou hmotnosťou ca. 145 -147g/m2 sa označuje ako Domestik.
 
Obliečky Renforce:
Ide takisto o obliečky vyrobené zo 100% bavlny v plátnovej väzbe. Od obliečok Domestik sa líšia jemnosťou priadze, ktorá sa v textilnom priemysle označuje ako TEX. Pre porovnanie, obliečky v kvalite renforce majú TEX 20, obliečky domestik TEX 29,5. Nakoľko je priadza jemnejšia, plošná hmotnosť renforce tkaniny je nižšia (ca 130g/m2). Súčasne však má vačší počet nití na cm2, renforce tkanina je dostatočne pevná a navyše pri dotyku s pokožkou jemnejšia ako Domestik.  
Kvalitu renforce nájdete v kategóriách Bavlna foto, 3D obliečky a Rozprávkové obliečky.
 
Obliečky Satén / Saténové obliečky:
Slovo „satén“ označuje typ textilnej väzby. Špecifickým usporiadaným priadzí vzniká tzv. saténová textilná väzba. Ak sa pri výrobe použijú polyesterové priadze, výsledkom je lesklý, klzký a chladivý polyesterový satén. Ak sa pri výrobe použijú bavlnené priadze, výsledkom je prirodzene lesklý, pri dotyku s pokožkou výnimočne príjemný bavlnený satén. Extra hebkosť bavlneného saténu je dosiahnutá počesaním priadzí, ktoré sa použijú pri tkaní.
Objavte svet bavlnených saténových obliečok v kategóriách Satén, Satén foto, Satén uni, či Satén výšivka.
 
Obliečky Krep / Krepové obliečky.
Ako vzniká krep? Buď pomocou roztoku hydroxidu sodného, keď sa tkanina zmrští na miestach, kde je lúh použitý (tzv. lúhový krep), alebo sa do tkaniny vyrazí krepová štruktúra a zafixuje sa horúcim vzduchom (tzv. mechanický krep). Krepové obliečky netreba žehliť, nakoľko vyzerajú stále „ako porkčené“.
 
Obliečky Flanel / Flanelové obliečky.
Bavlnené obliečky s vysokou plošnou hmotnosťou, ktoré sú vo finálnej fáze počesané. Počesaním sa docieli „flanelový efekt“. Flanelové obliečky sú príjemne hrejivé a vhodné počas chladnejšieho obdobia.
 
Obliečky Mikrovlákno:
Obliečky vyrobené z polyesterových tkanín novej generácie. Čo to znamená? Polyesterové vlákna majú mikrokanáliky a teda čiastočne odvádzajú vzniknutú vlhkosť. Navyše obliečky Mikrovlákno sú jemne počesané a teda veľmi príjemné pri dotyku s pokožkou.
 
Obliečky Micrometallic:
Ide o obliečky z mikrovlákna, ktoré sú vyrobené z polyesterových tkanín novej generácie (jemne počesané, s mikrokanálikmi na odvod vlhkosti). Navyše sú potlačené elegantnou metalickou potlačou. Prelistujte si kategóriu obliečok Micrometallic.
 
Obliečky Šifon / Šifonové obliečky:
Šifon je hustotkaná látka. V našom eshope nájdete zmesovú šifonovú tkaninu v zložení 50% bavlna, 50% polyester.
 
Obliečky Tencel / Tencelové obliečky / Lyocellové obliečky.
Posteľné obliečky vyrobené z celulózy. Vyznačujú sa výnimočnou hebkosťou, preto sú vhodné aj pre ľudí s citlivou pokožkou. Navyše obliečky Tencel rýchlo odvádzajú vzniknutú vlhkosť pred od tela, takže medzi pokožkou a obliečkou nevzniká tzv. vodný film, kde možu prežívať zdraviu škodlivé mikroorganizmy.