Ako splatiť spánkový dlh?

Nedostatok spánku môže viesť k zmenám nálady, poklesu fyzickej výkonnosti a kognitívnym problémom. V priebehu času môže nedostatok spánku spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, ako je obezita, depresia a srdcové choroby. Je to cena, ktorú platíte len za to, aby ste každý každý deň prebudili o nejakú hodinu skôr. 
 
Čo je to spánkový dlh.
Dospelí by mali každú noc spať 7-8 hodín. Rozdiel medzi množstvom odporúčaného spánku a spánku, ktorý reálne počas noci máte, je spánkový dlh. 
 
Víkendové splácanie spánkového dlhu.
Cez pracovný týždeň si väčšina z nás dopraje menej spánku, ako je doporučené (7-8 hodín). A preto mnohí z nás používajú víkendy na splatenie dlhu za spánok, ktorý nazhromaždíme počas pracovného týždňa. Splatenie spánkového dlhu počas víkendu môže zrušiť niektoré negatívne vplyvy na zdravie, no nie je to riešenie problému. 
 
Spánkový reštart.
Aj keď sa môžete rýchlo zotaviť z krátkodobých účinkov dočasného spánkového dlhu (napríklad, ak si cez víkend pospíte o hodinku - dve dlhšie), neočakávajte, že by jedna predĺžená hibernácia nahradila chronickú depriváciu spánku. Ak ste sa pripravovali o primeraný spánok niekoľko mesiacov alebo rokov, môže trvať dlho, kým sa vrátite k svojmu prirodzenému spánku.
Ako sa reštartovať? Zoberte si dovolenku, úplne „vypnite“. Vždy, keď sa cítite unavený, choďte do postele, odpojte budík a nechajte svoje telo, aby vás prebudilo prirodzene. Zo začiatku budete spať 10 alebo 12 hodín vkuse. No s plynúcimi dňami vymažete svoj spánkový dlh vaše telo identifikuje, ako dlho je pre vás prirodzené a zdravé spať. 
 
Spánkový režim.
Keď sa dozviete, koľko spánku skutočne potrebujete každú noc, je dôležité, aby sa spánok stal súčasťou vašej každodennej rutiny.
  • Naplánujte si, kedy pôjdete spať, a kedy budete vstávať.
  • Ak vám to pomože, vytvorte si predspánkový rituál.
  • Spálňa vás musí zvádzať k spánku.
  • Uistite sa, že spíte na kvalitných matracoch a používate kvalitné obliečky, paplóny vankúše.