Budíte sa v noci? Aké sú príčiny prerušovaného spánku?

Trápi vás, že sa v noci budíte? Vedzte, že prerušovaný spánok je normálny, ak ide o krátke prebudenie medzi spánkovými cyklami. Ak sa však čas, keď v noci bdiete predlžuje, alebo často neviete po prebudení zaspať, je čas vyhľadať odbornú pomoc. 
 
Čo je to prerušovaný spánok?
Spánkové cykly trvajú približne 90 – 110 minút. Každý sa zvyčajne medzi jednotlivými spánkovými cyklami nakrátko prebudí. Niekedy si to uvedomujete a niekedy nie. Ak nemáte spánkové apnoe, pamätajte, že prerušený spánok nie je veľkým problémom, najmä ak vaše prebudenie nie je príliš dlhé a môžete sa vrátiť k spánku relatívne rýchlo. 
 
Súvisí prerušovaný spánok s vekom?
Istým spôsobom áno, je to pravda. Ako starneme, máme tendenciu sa v noci prebúdzať a prebudenia môžu byť dlhšie. S pribúdajúcim vekom sa tiež menia naše spánkové cykly, pretože máme tendenciu spať menej hlboko. Deti majú oveľa hlbší spánok ako dospelí a ako starneme, náš hlboký spánok má tendenciu klesať. 
 
Aký je rozdiel medzi nespavosťou a prerušovaným spánkom?
Zatiaľ čo normálny prerušovaný spánok je o prebudení a následnom upadnutí do spánku, nespavosť je stav, keď niekto zaspí, ale prebudí sa po niekoľkých hodinách spánku bez toho, aby opäť bez problémov zaspal.  
 
Ako môžeme lepšie spať?
Ľahšie zaspávanie je často spojené s dobrou spánkovou hygienou. Pred spánkom sa vyhnite ťažkým jedlám, intenzívnym pohybovým aktivitám, alkoholu, vypnite všetky elektronické zariadenia Čas začiatku spánku si naplánujte na približne rovnakú hodinu.  
 
Uistite sa, že vaša posteľ je pohodlná.
Dbajte na pohodlie vašej postele. Ak matrac alebo vankúše neposkytujú správnu úroveň podpory pre váš štýl spánku, sú príliš staré, alebo stratili svoje vlastnosti, potom je pravdepodobné, že váš spánok utrpí. Vankúše a paplóny potrebujú pravidelné pranie, aby zostali hygienické, nakoľko počas noci absorbujú vzniknutú vlhkosť a pot. Ak je vám v posteli príliš teplo alebo príliš zima, potom zvážte výmenu paplóna. Možno budete chcieť zmeniť hrúbku prikrývky zo zimnej na letnú, alebo naopak, resp. bude vám vyhovovať univerzálna celoročná prikrývka.