Ako správne vyčistiť a vyleštiť kuchynský riad?

Čistenie neodkladajte na neskôr. Vždy po varení nechajte riad vychladnúť, vyprázdnite zvyšky jedál a pustite sa do umývania. Dôležité je, aby ste hrnce či panvice plné pripálenín nenechali silno zaschnúť.
 
Pri umývaní riadu zabudnite na drôtenku. Drôtenkou môžete panvicu či hrniec poškriabať a zničiť. Okrem toho môžu narušené a poškodené plochy začať hrdzavieť. Spoľahnite sa na čistenie pomocou jemnej špongie alebo handričky z mikrovlákna.
 
Vyhnite agresívnym chemickým prostriedkom, ktoré obsahujú amoniak alebo bieliace zložky. Predovšetkým pre antikorózny riad sú hotovou pohromou. Môžu natrvalo poškodiť štruktúru povrchu, ale aj farbu kuchynského riadu.
 
A ako je to s umývačkou? Nepochybne šetrí váš čas. Ak však máte antikorózny riad, radšej sa jej vyhýbajte. Umývanie v umývačke môže ovplyvniť jeho životnosť. Ak predsa umývačku použijete, hneď po skončení cyklu nalejte do hrnca či panvice trochu perlivej minerálnej vody, opláchnite a vyleštite jemnou bavlnenou utierkou. Zabránite tak vytváraniu vodných škvŕn.