Ako správne oprať antialergické paplóny?

Tak ako väčšina z nás, pravdepodobne si nepamätáte dátum posledného prania paplónov a vankúšov. Keď ste dnes ráno ustielali posteľ, asi ste si ani neuvedomili, ako často je doporučené oprať paplón. To je v poriadku. Vytvorili sme pre vás prehľadného sprievodcu.
 
AKO OPRAŤ PAPLÓN?
  • Pred praním si prečítajte pokyny na všívacej etikete. 
  • Pred praním sa uistite, že máte všetky potrebné "pomôcky", ktoré budete potrebovať: dve alebo tri tenisové loptičky, čisté ponožky, sušiak a jemný prací prostriedok.  
  1. Aby váš paplón vyzeral ako nový, je dobré pred praním najskôr ošetriť prípadné škvrny na povrchu paplóna, o ktorých si nie ste istý, že ich praním odstránite.Viac o čistení škvŕn si prečítajte nižsie. ***
  2. Vložte paplón do práčky.
  3. Na rad prichádzajú tenisové loptičky a čisté ponožky (-: Každú tenisovú loptičku vložte do ponožky. Zaviažte ponožku, aby loptičky nevypadli. Znie to neuveriteľne, no tenisové loptičky pomôžu z paplóna odstrániť telesný maz, pot a nečistoty.
  4. Použite približne polovičnú dávku odporúčaného množstva pracieho prostriedku a nalejte ho do dávkovača (pozor, nie priamo na paplón).
  5. Nastavte jemný cyklus prania. Ak to práčka umožňuje, pridajte aj dodatočný cyklus plákania a jemného odstreďovania. Spustite práčku.
  6. Doprané! Vyberte paplón z práčky a skontrolujte, či nie sú viditeľné zvyšky pracieho prostriedku. Ak áno, nechajte paplón prejsť ďalším cyklom plákania a odstreďovania.
  7. Po vypratí rozprestrite paplón na sušiak, či zaveste na šnúru. V prípade potreby výplň presuňte tak, aby bola rovnomerne rozmiestnená po celej prikrývke. Ak použijete sušičku, nastavte čo najnižšiu teplotu. Paplón pravidelne kontrolujte, aby ste sa uistili, že výplň je rovnomerne rozmiestnená po celej ploche.  Úplné vysušenie paplóna môže trvať aj tri alebo viac hodín, preto si podľa toho naplánujte svoj deň. Dokonalému usušeniu venujte dostatok času. Vo vlhkom paplóne môžu vzniknúť plesne, paplón môže začat následne zapáchať. Paplón bude suchý, keď je opäť ľahký a výplň je rovnomerne rozložená. 
  8. Keď je paplón dôkladne vysušený, oblečte ho do čistej posteľnej bielizne. Spánok vo voňavom a čistom paplóne si určite užijete. 

*** Ak ste na paplóne našli nejaké škvrny, o ktorých si nie ste istí, že ich praním odstránite, skúste ich predtým vyčistiť. Na bodové čistenie budete potrebovať čistú (najlepšie bielu) handru, jemný odstraňovač škvŕn a rozprašovaciu fľašu naplnenú vodou. Následne postupujte podľa nižšie uvedených krokov.

  1. Navlhčite škvrnu a jej okolie vodou.
  2. Naneste vybraný odstraňovač škvŕn.
  3. Jemným šúchaním čistite handrou škvrnu na potvrchu paplóna.
  4. Nechajte pôsobiť asi 20 minút.
  5. Nezabralo to? Skúste vydrhnúť škvrnu zubnou kefkou.
  6. Tento postup opakujte, kým nebude váš paplón pripravená na pranie.

AKO ČASTO PRAŤ PAPLÓNY?
Keďže paplóny sú oblečené v posteľnej obliečke, nie je potrebné prať tak často, ako obliečky. Doporučuje sa pranie raz, alebo dvakrát za rok. Dôležité je, aby ste sa pod paplónom cítili komfortne, čisto a spánok si dokonale užívali.