Ako si vybrať správny vankúš? Zaujímavé fakty o vankúšoch.

1. Prvé vankúše boli tvrdé.
Vankúš = spánok. Tieto zdanlivo obyčajné objekty, majú však za sebou dlhú fascinujúcu históriu. Prvé zmienky o vankúšoch sú spájané so starovekou Mezopotámiou 7 000 p.n.l. Na rozdiel od našich dnešných vankúšov boli tvrdé, nakoľko boli vyrobené z opracovaného kameňa. Vankúše používali iba bohatí. Čím viac kamenných vankúšov mali, tým vyššie bolo ich spoločenské postavenie.
 
2. Vankúše sa stali obľúbené až počas priemyselnej revolúcie.
V stredoveku sa používali v Anglicku vankúše iba pri pôrodoch. Muži vankúše používali len zriedka, pretože ich vnímali ako znak slabosti.
Vankúše si získali obľubu v Európe a USA počas priemyselnej revolúcie, keď sa začali hromadne vyrábať v textilkách. Masová výroba znížila ich cenu a vankúše sa stali dostupé pre všetky vrstvy obyvateľstva.
 
3. Vankúše nie sú len na spanie.
Hlavný účel vankúšov je, že majú slúžiť ako opierka hlavy počas spánku. Ich funkcie sa však vyvíjali. V súčasnej dobe sa vankúše používajú aj na dekoratívne účely.
 
4. Vankúše prospešné pre vaše zdravie.
Vo všeobecnosti vankúše poskytujú pohodlie a podporu pre váš krk, hlavu a chrbticu počas spánku. Existujú však niektoré vankúše, ktoré ponúkajú konkrétne výhody pre zdravie: vankúše so špeciálnymi výplňami proti alergiám, astme, či roztočom, vankúše so schopnosťou rýchlo absorbovať vlhkosť, či vankúše, ktoré optimalizujú mikroklímu počas spánku.
 
5. Váš vankúš nemusí byť taký čistý, ako sa zdá.
Vankúše sú obľúbeným miestom roztočov a iných mikroorganizmov. Faktom je, že používaním vankúšov sa v nich časom nahromadí špina, odumreté kožné bunky, či mastnota. Aj keď ich nevidíte, tieto veci môžu spôsobiť zdravotné problémy a alergické reakcie. Vankúš vyčistite aspoň raz za tri mesiace.
 
6. Výber správneho vankúša.
Pri kúpe vankúša musíte vziať do úvahy niekoľko faktorov:
Pozrite sa na náš výber vankúšov ešte dnes. Ak sa chcete dozvedieť viac o vankúšoch ochotne vám poradíme.