Ako si vybrať posteľné obliečky, ktoré naozaj chcete? Prečítajte si tento tento "manuál".

Nie je obliečka, ako obliečka. Ako si však vybrať tie správne?
 
1) PREČO CHCEM POSTEĽNÉ OBLIEČKY.
Zamyslite sa, na aký účel potrebujete posteľné obliečky. Napríklad ak hľadaté obliečky na rekreačnú chatu, nemusíte nutne hľadať luxusné makosaténové obliečky z extra jemných bavlnených vlákien. Možno úplne postačia "bezúdržbové" krepové obliečky, ktoré jednoducho operiete a vôbec ich netreba žehliť. Naopak, ak je pre vás priorita čo najvyššia hygiena lôžka, žehlenie je dôležité a preto sa skôr poobzerajte po saténových obliečkach, ktoré je možné prať pri teplote do 60°C, či atlasových bielych obliečkach s možnosťou prania až do 95°C.
 
2) Z ČOHO SÚ POSTEĽNÉ OBLIEČKY VYROBENÉ.
- Najkomfortnejšie spanie poskytujú obliečky vyrobené z prírodných vlákien. Bavlna je najtypickejšie prírodné vlákno používané na výrobu posteľných obliečok. Aj tu však existujú rozdiely. Pomôžeme vám, ako sa jednoducho vyznať v ponuke bavlnených posteľných obliečok na trhu.
 
Klasické bavlnené obliečky v tzv. plátnovej väzbe. Vyznačujú sa vysokou plošnou gramážou tkaniny až 147g/m2.
 
Takisto bavlnené obliečky v tzv. plátnovej väzbe. V porovnaní z obliečkami v kvalite domestik sú však utkané z jemnejších vlákien a teda sú prirodzene aj jemnejšie pri dotyku s pokožkou.
 
Názov obliečok Satén je odvodený od  tzv. saténovej väzby. Väčšina saténových obliečok na trhu je dnes utkaná z počesaných bavlnených vlákien v saténovej väzbe. Bavlnený satén je prirodzene lesklý, hebký na omak, poskytuje dokonalý komfort počas spánku.
 
Makosatén je dokonalejšia verzia klasického bavlneného saténu. Materiál s označením MAKO je vyrobený z ušlachtilej 100% dlhovláknitej bavlny. Vlákna sú preto pevnejšie a mechanicky odolnejšie. Pri makosaténe nedocháza praním ku žmolkovaniu. Makosaténová látka je velmi hladká, mäkká a príjemná pri dotyku s pokožkou.
 
Lyocell (obchodná značka Tencel, Botanica):
Obliečky z dreva? Áno. A dokonca sú na dotyk ešte jemnejšie, ako obliečky z makosaténu. Obliečky z celulózového vlákna (nomenklatúrne označenie Lyocell), sú vďaka dokonalému odvodu vlhkosti výnimočne hygienické a výborne regulujú teplotu tela počas spánku. Ako je to možné? Keď sa teplota tela pod prikrývkou zvyšuje, lyocellové vlákna sa otvárajú a zabraňujú tak prehriatiu organizmu.
 
- Na trhu sú aj obliečky vyrábané z umelých vlákien. Našťastie, v umelých vláknach nastal pokrok a aj polyester dokáže prekvapiť svojimi vlastnosťami.
 
Zmesová tkanina 50% bavlna, 50% polyester. Obliečky ocenia nie len domácnosti z dôvodu atraktívnej ceny, ale aj ubytovacie zariadenia, nakoľko šifonová tkanina má výbornú pevnosť.
 
Obliečky vyrobené z počesaných polyesterových vlákien. Očaria vás hebkosťou.
 
3) PRANIE OBLIEČOK.
Obliečky s doporučeným praním do 40°C
Znamená to, že pri farbení obliečok boli pravdepodobne použité tzv. pigmentové farby. Predstavte si ich, ako farby nanesené na povrch látky. Znamená to, že praním sa po rokoch farebnosť postupne bude znižovať.
 
Obliečky s doporučeným praním do 60°C
Znamená to, že pri farbení obliečok boli pravdepodobne použité tzv. pigmentové farby. Predstavte si ich, ako farby, ktoré sú naviazané priamo s vláknom. Znamená to, že praním aj po rokoch farebnosť zostane takmer bez zmeny.
 
Obliečky s doporučeným praním do 95°C
Biele obliečky.
 
Na trhu je obrovské množstvo rozmerov. Dajte si pozor. Slovenské obliečky majú nasledovné rozmery.
obliečky 70x90, 140x200 cm, štandardný slovenský rozmer.
obliečky 70x90, 140x220 cm, štandardný slovenský rozmer pre predĺžené obliečky.
obliečky 2ks 70x90, 1ks 240x210 cm, štandardný slovenský rozmer pre obliečky na manželskú posteľ.
Podstatné je, že k týmto rozmer bez problémov kúpite aj plnené vankúše a paplóny.
 
5) ZDRAVOTNÁ NEZÁVADNOSŤ.
Overíte si to rýchlo. Bavlnené obliečky by mali mať medzinárodný certifikát ekológie a zdravotnej nezávadnosti OekoTex Standard 100. Tie najkvalitnejšie až v Triede 1, čo znamená, že sú vhodné aj pre deti do 3 rokov. Uvedený certifikát je nutné obnovovať každý rok, takže zdravotná nezávadnosť obliečok je garantovaná.
 
Ak máte akékoľvek otázky pri výbere posteľných obliečok, spokojne nás kontaktujte na info@emozzione.sk