Aké sú typické veľkonočné symboly, zvyky a dekorácie?

Veľká noc patrí spolu s Vianocami medzi najkrajšie sviatky v roku. Vyzdobíme si príbytky veľkonočnými symbolmi, žijeme veľkonočnými tradíciami, pripravíme typické dobroty a rodiny získajú príležitosť opäť sa spolu zísť. Osviežme si všetky tieto veľkonočné zvyklosti.
 
Aké sú typické symboly Veľkej noci?
Najstarším a najznámejším symbol je kraslica. Symbolizuje znovuzrodenie, nový život. Baranček je symbol nevinnosti a upomienkou na obetu Ježiša. Zajačiky symbolizujú príchod jari. Pôvodný symbol palmová ratolesť, ktorou vítali Ježiša po zmŕtvychvstaní bola u nás nahradená vetvičkou bahniatok.
 
Aké sú typické zvyky Veľkej noci?
Veľkonočné sviatky sú najväčším kresťanským sviatkom. Veriaci trávia veľa času modlitbami. Počas Veľkého piatku by sa malo oddychovať a venovať duchovnému rozvoju. Na Veľkonočnú nedeľu sa zvykne posvätiť košík s jedlom a vetvička bahniatok, ktorá sa môže použiť počas roka, ak má niekto z členov rodiny zdravotné problémy. Veľkonočný pondelok muži vyoblievajú a vyšibú ženy, čo symbolizuje príchod jari a zdravie, ktoré by im malo vydržať celý rok.
 
Aká je typická výzdoba počas Veľkej noci?
Vo veľkonočnej výzdobe príbytkov by nemali chýbať maľované kraslice zavesené na vetvičkách bahniatok. Nezabudnite na jarné kvety. Stolovanie by malo byť štýlové, určite nezabudnite na sviatočný jarný obrus.