8 spoľahlivých tipov, ako zabrániť vyblednutiu farieb na obliečkach.

TIP 1: prečítajte si textilnú etiketu.
Pred praním si prezrite 5 symbolov údržby na textilných etiketách. Navedú vás na správnu manipuláciu s posteľnými obliečkami, čím si predĺžite ich životnosť, zachováte kvalitu a ochránite farby pred vyblednutím. 
  1. symbol vaničky vám napovie, pri akej maximálnej teplote je možné výrobok prať.
  2. symbol trojuholník hovorí, či je možné výrobok bieliť, alebo nie.
  3. symbol štvorec je sušenie.
  4. symbol vás informuje o možnostiach žehlenia.
  5. symbol vám napovie, či je dovolené profesionálne chemické čistenie.
TIP 2: Triedenie prádla podľa farby.
Textílie farebne pretrieďte. Ak chcete zabrániť vyblednutiu tmavých farieb, či zafarbeniu bledých farieb, vždy perte dohromady farebne len tie isté alebo podobné textílie. 
 
TIP 3: Pranie naruby.
Zabrániť vyblednutiu farieb pomôže, ak periete posteľné obliečky naruby. Obliečky zostanú dlhšie žiarivo farebné. Navyše, lícna strana sa nebude odierať o bubon práčky, čím zabránite žmolkovaniu. Týmto jednoduchým úkonom výrazne predĺžite životnosť návliečok. 
 
TIP 4: Práčku neprepĺňajte.
Preplnenou práčkou obmedzíte cirkuláciu vody a obliečky sa dôkladne nevyperú. A môžete prať odznova, čo nie je to dobré pre farebnosť obliečok, ani vašu peňaženku. 
 
TIP 5: Nebojte sa studenej vody.
Pracie prášky sú v dnešnej dobe schopné vyčistiť bielizeň pri praní v teplej aj studenej vode. Praním v studenej vode však zabránite blednutiu tmavých farieb. A je to dobré aj pre vašu peňaženku (-: 
 
TIP 6: Jemný prací cyklus.
Ak sa chcete uistiť, že vaše farby vydržia žiarivé čo najdlhšie, je vhodné prať na jemný prací cyklus. 
 
TIP 7: Vhodný prací prášok.
Poobzerajte sa v obchodoch po pracích prípravkov, ktoré zabraňujú vyblednutiu farieb. Na trhu je ich dostupných hneď niekoľko. 
 
TIP 8: Sušením proti vyblednutiu farieb.

Počas sušenia farby rýchlo blednú. Preto či sušíte na slnku, alebo v sušičke, otočte posteľné návliečky naruby. Ak uprednostňujete sušičku, nazabudnite nastaviť časovač. Obliečky by mali byť jemne vlhké, keď ich vytiahnete von.